Monday, June 13, 2016

Mentholatum BOTANICS : A week with Goodness of Nature!

Assalamualaikum & hello everyone! Salam Ramadhan al-Mubarak.

So Hari Raya Aidilfitri is coming, benda paling penting bagi Mynn selain baju raya, kasut raya, handbag raya adalah "MUKA RAYA"!!!

Muka adalah part yang paling penting semasa raya. Biasalah, raya nanti mesti jumpa ramai saudara-mara dan kawan-kawan. Seganlah kalau muka berkilat, berjerawat, kering & kusam. Tak guna pakai baju paling glamour siap berlabuci lip lap lip lap tapi part muka alahaiii macam jalan tak siap. Ehehehe ^^


So, bulan lepas Mynn ada isi online form untuk dapatkan free sample produk keluaran baru dari Mentholathum iaitu "BOTANICS Hydra Whitening Facewash" dan Alhamdulillah the sample arrived on my doorstep last week.



Hydra Whitening Face Wash
- Suitable for all skin type
- Contains Arbutin,an extract from natural Bearberry plant to help brighten and improve skin's radiance
- Contains Agave to retain skin moistures
- Skin tone will get even better

Since my current facewash is finished, so temporary I used this Botanics without any expectation (sekadar untuk bersihkan muka je) but the effect are surprisingly GOOD!

Okay, masalah kulit muka aku rumit sikit. Kulit aku berjerawat sikit, berminyak di T-zone, kulit kering di sekitar pipi, dan kusam. So kat bawah ni gambar muka aku masa pertama kali nak cuba facewash Botanics ni. Untuk makluman, Mynn ambil gambar ni guna camera biasa je, mode normal, & no filter ya!


**As you can see my skin memang oily dan walaupun kulit Mynn agak cerah, still nampak kusam :(


And a week using this facewash (sampai picit-picit pun tak keluar sebab dah habis huhuhu), I noticed there is changing on my skin face.

Firsttttt, my skin getting fairer!

Secondly, no more dry skin! Kalau pakai foundation nampak rata je, sebab takde kulit mengelupas.

Third, bahagian T-zone masih berminyak tapi tak banyak macam dulu. Kurang berkilat muka aku. Hihi ^^

Lastly, Botanics ni wangi. Suka bau diaaaa!


This is my latest photo. Walaupun tak mulus macam kulit Emma Maembong, tapi nampak lah bermaya sikit kulit aku. Tak pakai mekap pun takpe.

*my skin without makeup

*my skin condition with light bb cream application

So, after gaji aku pun ape lagi, serang Guardian store lah. Hehehe. Sebab kat Guardian je ada jual produk Botanics. So sesiapa yang ada masalah kulit, why dont you try this products? Try dulu baru tahuuuu. Ok sekian.

p/s: Sempena Ramadhan sales, untuk produk Mentholathum Botanics Facewash range bagi 100g cuma RM 10.38 je! Normal price RM 14.90. Sales sampai tarikh 16jun je okeyyyy. Pi Guardian cepat-cepat taw :)