Friday, February 19, 2016

BANGKOK DAY LAST: Halal Thai Food in Sukhumvit, Jim Thompson House, Bus to DMK Airport

Klik sini untuk BANGKOK DAY 1
Klik sini untuk BANGKOK DAY 2
Klik sini untuk BANGKOK DAY 3 (PART 1)
Klik sini untuk BANGKOK DAY 3 (PART 2)

Hmm...malas betul nak habiskan cerita pasal Bangkok ni. Tapi aku akan gagahkan jua sebab aku nak total up expenses dari Day 1 sampai Day Last ni. So, hari last adalah hari yang paling menyedihkan. Kalau sebelum ni setiap kali pergi obersiii, hari kedua je aku dah terasa tak betah dan rasa macam nak balik Mesiaaa jugak time tu. Tapi trip ke Bangkok kali ni membuatkan aku rasa TAK NAK BALIKKKK. Si Syafiq pun macam tu. Dia pi marah aku kenapa pilih untuk stay Bangkok 4h3m saje. Why not semingguuu....Okay sayang, after this kalau kita datang Bangkok lagi kita stay 2 minggu terus okay? Tawaf semua shopping mall night market okay?


Sepanjang berada di Bangkok, dari first day dok bantai baryani/indian food je. Bosan gile. Terminal 21 tu dah macam second home sebab mostly memang makan situ je. 7e pulak dah macam 3rd home, keluar masuk beli susu Meiji dan kerepek kentang Lays. Promo masa tu 30 baht untuk 2 bungkus kerepek kentang Lays. Borong kerepek kentang yayy dappp gile


*Lays extra BBQ flavor pilihan sayaaa. Selpie ciked!



USMAN THAI MUSLIM FOOD


Setelah memujuk cik abam bahawa Mynn mengidam nak makan tomyam, awal pagi dalam pukul 10 kitorang pergilah ke Usman Thai Muslim Food Restaurant. Kedai makan ni memang femes dikalangan orang kita. Lokasi dia di Sukhumvit Soi 22, meanwhile my hotel terletak dia Soi 19, so tak jauh lahh (Soi tu maknanya "jalan" atau "lorong"). Naik je taxi dari hotel, cakap nak ke "Soi 22, Usman Halal Food" mostly dorang tahu (fares shud not more than 50 baht). Kalau naik BTS Skytrain sila turun di station PhromPhong, ambil exit 6, naiklah tuk-tuk ke untuk ke restaurant (kalau jalan kaki jauh jugak). As landmark, restoran ni betul-betul bersebelahan Imperial Queen's Park Hotel. Open from 10am until 10pm, tutup setiap Jumaat ye. Dan Usman ni jugak ada sediakan hostel, price range per night start dari 350 baht hingga 850 baht. Yang penting muslim friendly. Nak info lanjut tentang hostel dia bolehla contact melalui laman Facebook dia Usman Thai Muslim Food & Hostel.

*Kedai makan dia belah kiri, signboard kuning terang tu haa, kena jalan masuk lorong tu kedalam sikit. Sungguh tak berkenan mynn dengan wayar berselirat kat thai. Sakit mata tengok!



*Restaurant dia kecik je.


 *Last day kat thailand katekooo, haruslah order Thai Ice Milk Tea! 45 baht segelas.

*Heart-shaped rice OMGGG teruja



Kitorang ambik set yang untuk 2 orang makan, harga 300 baht tidak termasuk air ye. Ada steamed rice, Tomyam Koong, dan Fried Squid with Garlic. I totally lovesssss their food. Sedap sangat especially Fried Squid with Garlic tu. Tomyam dia pun pedas, banyak isi. Syafiq siap beli Usman Tomyam Paste 6 tin, tapi masa kat DMK Airport tak lepas immigration check, dorang nak buang tomyam paste tu dalam tong sampah. Tapi setelah pujuk merayu dorang cuma kasi bawak 1 tin je, yang lain tetap dimasukkan ke dalam tong sampah. Tsk tsk. Dah rugi. Satu tin tomyam paste tu berharga 80 baht. Tomyam paste tu dia buat sendiri okayyy, original recipe!

After done eating, we went back to hotel untuk packing stuff dan check out on noon. Since our flight are on night, so masa yang ada tu bolehla habiskan dengan jalan-jalan dulu. Tapi takkan nak berjalan sambil menyeret luggage? So, plannya macam ni:

-Naik BTS Skytrain dan turun di station National Stadium
-Jalan masuk ke MBK Center, cari lif, dan pergi ke Level 6
-Keluar dari lif, mesti terus nampak "Bag Deposit" counter.
-Simpan beg & luggage kat situ. Its FREE okayyy. FREEEE
-Masa operasi tempat simpan beg tu dari 11am sampai 9pm.


*Cr to owner. Ni lah tempat simpan beg free tu.



JIM THOMPSON HOUSE MUSEUM


So, untuk kill time aku ajaklah Syafiq untuk ke Jim Thompson House Museum. Meh la aku cite sikit Jim Thompson tu sape. Dia ni merupakan seorang bisnesman dari America yang dihantar ke Bangkok atas urusan kerja lalu jatuh cinta dengan keunikan dan culture Thailand. Dia ambil keputusan untuk bina rumah di Thailand sekitar tahun 1940s mengikut senibina Thai-house dan ada part-part interior dia yang dia masih kekalkan budaya barat nya. Dia kumpul segala patung Buddha, koleksi-koleksi barangan antik, artifak, pinggan mangkuk seramik etc. Dia juga membuka kilang kain sutera thai untuk didagangkan pada waktu itu. Dan pada tahun 1967, Jim Thompson telah pergi bercuti di Cameron Highland, Pahang dan MENGHILANGKAN DIRI!!! Sehingga sekarang misteri kehilangannya di Cameron masih tidak diketahui. So, rumah yang dibina di Thailand tu diambil alih dan dijaga oleh The James H.W. Thompson Foundation dan dijadikan tarikan pelancong.

Cara nak ke Jim Thompson House (JTH) ni kalau korang naik BTS, turun di station National Stadium dan ambil exit 1, bila dah turun escalator pergi ke arah belakang untuk ke Soi Kasem San 2. Don't worry lahh, ada je signboard tunjuk arah jalan ke JTH. Nanti korang akan jalan kat kawasan-kawasan perumahan, kawasan kondominium. Betapa bersyukurnya waktu tu Bangkok mengalami winter. Kalau tak berlecak jugak ketiak berpeluh sebab adalah dalam 6-8 minit berjalan untuk sampai ke sana. 



*Kat entrance dia.

Untuk dewasa, bayaran yang dikenakan 150 baht seorang. Masa beli tiket tu dia akan tanya kita nak guna guide dalam bahasa apa. Ada Thai, English dan Chinese speaker. Kita tak dibenarkan untuk jalan sendiri ye dalam tu, memang kena ada guide. Tapi sementara menunggu turn untuk masuk JTH tu, boleh je nak jalan sekitar JTH tu, selfie time ghaissss

*Awek-awek thai ni tunjuk demo pembuatan silk.

 *Muka terlebih nur cahaya puleksss...


Lets enter the garden yaww
But i think the garden biasa je. My father can make prettier garden than this!

While enter the house, camera is not allowed to bring. So memang kena tinggal dalam locker yang disediakan. Masa dalam rumah tu, memang kena well-behave habis lahh, since rumah tu rumah atas, derap langkah pun tak boleh ganas-ganas, nanti rumah bergegar. So kita ikut jelah gadis thai yang bakal guide kita tu, dia akan bagi penerangan di setiap section. Malangnya aku tak mampu nak paham english diaaaa. Sebab slang thai dia pekat sangat. Cakap english tapi bunyi macam thai i was like HEOLLL KAU CAKAP APE NI POMPUANNN?! Dah la dia cakap laju gila, macam keretapi. Jeles je akuuuu tengok guide yang lain, dorang cakap sebutir demi sebutir. Barulah hakakkk mampu nak paham. Hmmphh

Sepanjang tour kat JTH tu, i dun really like the environment. Bcz theres so much statue collection yang agak creepy. Ada beberapa patung batu takde kepala, takde tangan, gambar-gambar pelik. Haishh senang cerita aku memang tak suka museum lah. Lagipun terlalu banyak koleksi patung Buddha dia, dan i think each of them menyimpan pelbagai history dan misteri. Perasaan seram sejuk dan sayu aku rasa sepanjang ada dalam rumah tu. But one thing impressed me, senibina rumah tu memang cantik. My favorite part dia punya ruang tamu  ni...

*Ruang tamu open-air. Mesti syok lepak sambil ambik angin.



After finish the tour we're going back to MBK Mall. window shopping sat, dan minum-minum. Aku perhati tempat ni tak berapa best untuk shopping. Sebab macam lagi mahal. Ke sebab duit dah tinggal sikit? LOL. Ada satu level tu semua jual barangan kemas. Aduhhh....bling-bling bijik mata. 

 *Minum kat dunkin donut, nahh setepek muka Donat Mynn!

*Mine Honeydew, sedappppp!



AIRPORT BUS

Dalam pukul 5 petang we decide untuk gerak ke DMK Airport. Ambil luggage dulu kat level 6, then proceed ke BTS Skytrain. Dari station National Stadium kita kena ke station MoChit (jangan lupa buat interchange di Siam ye, ambil line "To Mochit"). Dah sampai station MoChit nanti sila ambil exit 3, turun escalator nanti nampak bus stop. Tunggu jelah sampai bas A1 atau A2 sampai. Fares ke DMK Airport 30 baht per person. Ride dalam 1 hour kot, depends on traffic. 


*Bye-bye Bangkokkkk. Next time i come again ya with a lottttt THB!



Total expenses for two person on Day Last:

Taxi fares : 100 baht (hotel-usman-hotel)
Brunch at Usman : 870 baht (include Tomyam paste 6 cans)
BTS Asok to National Stadium : 62 baht
Jim Thompson House ticket : 300 baht
7e : 60 baht
Dunkin Donut : 70 baht 
BTS National Stadium to BTS MoChit : 42 baht
Airport Bus fare : 60 baht
Tuna Subway : 200 baht
Buy medicine : 72 baht

Total Loss: THB 1836 

_____________________________


EXPENSES SUMMARY FOR BANGKOK TRIP:

Flight ticket: RM 1200 (bought twice)
Hotel: RM 450
Total loss Day 1: THB 837 (RM 97)
Total loss Day 2: THB 1894 (RM 229)
Total loss Day 3: THB 2590 (RM 312)
Total loss Day 4: THB 1836 (RM 221)

**Masa tukar duit RM ke THB dapat rate RM12.05=THB100.

TOTAL EXPENSES: RM 2509.00 (for two person)


*Flight balik dari Bangkok ambil time malam, make sure dok kat tepi tingkap. View Bangkok time malam sangattttt cantik kalau tengok dari atas. Macam kilauan jutaan emas. SERIOUSLY TERUJA GHAISSS



P/s: I think Bangkok is strategic place if you want to start to learn how to travelling since they have various place to visit, i mean EASY ACCESS via any kind of public transport. Go try huhh. Khap khun kap :)












Monday, February 15, 2016

AWASSS....! ENTRY INI BAKAL TUTUP PERIUK NASI AKAK JUAL PRODUK HILANGKAN JERAWAT!



Hai semuaaaaa! Disebabkan mynn mempunyai terlalu banyak masa lapang, post kali ni aku nak share kat korang sikit cara-cara aku deal dengan masalah kulit muka aku. So basically entry ni khas untuk yang ada masalah JERAWAT. Tak kisah lah jerawat korang jenis yang macam mana. Kalau kat muka aku ni yang sekian lama bertapak adalah combo jerawat pasir+whitehead+open pores yang tersangat banyak! 3in1 gittewww. Bila aku cakap muka aku ada jerawat orang akan cakap "EH, AKU TENGOK MUKA KAU BERSIH JE...MANA ADA JERAWAT" Okay yang cakap macam tu yang pandang aku dari jauh. Dari jauh memang muka aku nampak flawless tapi cuba tengok dekat-dekat OMFG FLOOR-LESS chuolls! Macam lantai menggerutu *nangis* 

Dari zaman sekolah menengah lagi memang kulit muka aku bermasalah. Tapi time zaman belajar di Poli, bertambah-tambah teruk. Pipi dan dahi aku bersih je, yang bermasalah kawasan hidung, kawasan pipi bawah mata, bawah hidung, dan bawah dagu. Kalau time hari panas, kawasan tu je yang merah dan berminyak. Malu wehh. Pernah jugak diejek dengan kawan lelaki "MUKA KAU MACAM KERTAS PASIR" *pehh rasa macam kena panah petir* Ada jugak yang tanya "MUKA KAU KENA RUAM KE" woi ni bukan ruam lahh, ni JERAWAT PASIR!!! **nangis**


Sebelum aku nak cerita macam mana aku clearkan jerawat kat muka aku, marilah aku ceritakan pengalaman aku sepanjang mencuba pelbagai jenis produk MENIPU. Aku pernah pergi ke spa, since muka aku ni hanya ditumbuhi jerawat sekitar hidung, akak tu cakap aku ni ada masalah jerawat yang berpunca dari resdung. So setelah dipujuk aku yang masih bersekolah waktu tu pun ambillah pakej rawatan muka 5kali, tak ingat harga dia berapa maybe dalam RM250+ (Dah la bayar guna duit biasiswa kekeke). Itu belum campur produk yang aku beli tu. Rawatan resdung dia setakat yang asapkan muka tu je, then buat facial yang teramatlah menyakitkan. Dia picit segala jerawat dan whitehead, sampai lebam-lebam muka aku tsk tsk. Sebab dah bayar mahal kan, so terpaksa lah bersakit-sakit untuk habiskan rawatan sampai 5 kali. Agak berkesan lah rawatan muka kat spa tu dan waktu tu akak tu suruh aku pakai produk Citra Ayu. 


*Ni lah produknya untuk set hilangkan jerawat.

TAPI.........!!!!!! Produk ni hanya mampu hilangkan jerawat dalam jangka masa pendek je. Bila mana kau stop gunakannya, jerawat yang naik tu lagi berganda banyak dari sebelumnya. Menyesal aku pakai produk ni. Krim malam dia pula buat muka kita mengelupas teruk. Time tu bangga lah kononnya muka putih sekejap. Long-term effect produk macam ni lagi bahaya rupanya. So inilah produk pertama aku, yang mengakibatkan jerawat aku hilang dan kembali semula dengan lebih teruk tsk tsk :'(

After that bermacam-macam produk aku try, tiap kali masuk Guardian/Watsons, nampak produk "anti-jerawat" kita kasi cuba itu produkkkkk. Beli, pakai, tak berkesan! Beli lagi yang lain, try lagi, tak berkesan, dan seterusnya begitulahhh. Aku rasa 30% daripada duit PTPTN aku habis untuk beli produk muka. Bukan setakat produk, tonyoh bawang putih kat muka pun aku pernah buat. Mak aku pernah jugak belikan sabun susu kambing, suruh aku pakai sabun tu je untuk cuci muka, alahaii sama je muka aku macam kambing. Kambing lagi mulus muka dia dari aku. Sabun beras, sabun betik, minum air aura white, minum soy collagen, itu semua aku dah cuba. Pil resdung pun dah bermacam aku telan, mostly pil tu hilangkan gatal-gatal je. Bedak sejuk pun pernah pakai, mak aku suruh tepek tiap-tiap malam. Kalau aku ingat betapa desperatenya time tu nak hilangkan jerawat. Kesian mak aku, dia pun turut sama cari ikhtiar untuk tolong aku. Thanks mak walaupun semua cara tu tak berkesan. Jerawat kat muka ni sama degil dengan anak mak. Huhu

Kalau diingat masa tu, bila musim jerawat tengah ranum, member-member ajak keluar time siang memang mostly aku akan tolak. Sebab malu nanti dorang nampak jerawat aku merah-merah dan berminyak kalau kena panas. Kawan lelaki ajak keluar pun aku tolak, segan nanti dia tengok jerawat aku. Ambil gambar pun kena dari jauh, so muka aku akan nampak licin je. Self-confident memang low habis. Ada jugak orang yang cakap, tunggu je sampai umur 25, nanti clear lah semua jerawat tu. Masalahnya ko tahu tak diantara umur 20-25 tu lah time tengah market gila, time paling sesuaiiii untuk tonjol diri, cari jodoh. Kalau muka penuh jerawat, macam mana abam-abam nak ngorat?

Masa lepas grad, aku kerja cashier kat Yong Peng, aku kenal dengan sorang gadis comel molek bernama Pyka (bukan nama sebenar), dia kerja kat situ jugak. Masalah kulit muka dia lagi teruk sebab jerawat dia jenis besar-besar, orang panggil jerawat batu. Masa mula-mula dia masuk kerja, jerawat dia teruk gila. Then lama-lama aku perasan jerawat dia start hilang, redness kat muka pun makin berkurang, so aku tanyalah dia pakai produk apaaaaaa. Pyka cakap "kita tak pakai produk, makan ubat doktor bagi je".

GOTCHAAA...pernah tak kita terfikir untuk jumpa doktor tentang masalah jerawat kita? Tak pernah kan? Pikir nak beli produkkkkkk aje. Tapi tak semua doktor kat klinik tu dia pakar kulit. So setelah menemuramah si Pyka klinik mana dia pergi, so aku pun pergi lah kat Klinik Pantai kat Yong Peng tu. Kat board depan klinik tu memang ada tulis rawatan-rawatan yang disediakan dan ada state "Pakar Masalah Kulit". Yes, I'm on the right place :)

P/s: I think semua Klinik Pantai ada doktor pakar kulit. Just try je pergi mana-mana klinik tu okay? 

Jumpa doktor, dia akan tengok condition muka kita, dia akan tanya kita ada alergik ubat jenis apa, dia akan nasihat jangan makan oily food sangat bla bla bla. Then doctor akan bagi kita pil antibiotik selama 1 bulan, beserta ubat gel untuk disapu dimuka. Bayaran hampir RM100 jugak, tapi berbaloi. Since aku pun dah give up on any useless product yang kat pasaran sekarang ni. TESTIMONI SEMUA MENIPU. Sometimes kelakar betul cara dorang nak tipu customer. Gambar BEFORE muka macam belacan, gambar AFTER muka putih gebu macam yogurt amik gambar MUKA MENGHADAP CAHAYA THEN PAKAI CAMERA 360/BEAUTY CAMERA. Gambar testimoni SAMPAHH okayyy. **sorry hakakk tercarutss pulekk

Alhamdulillah after aku ambil antibiotik tu tak sampai 2 minggu, muka aku dah clear dahhh. No more jerawat. Sometimes bila datang bulan adelah seketul dua yang singgah tapi tak mengapa sebab bila ada jerawat itu tandanya kita MUDA lagi. After aku habiskan antibiotik tu selama sebulan, aku follow up semula dengan doktor, then doctor kata dah tak perlu ambil antibiotik tu lagi. Ambil ketika perlu saje (time period memang muka aku naik jerawat, so time period jelah aku makan pil tu 2-3 hari then stop). Until now, ubat tu masih ada lagi dalam simpanan aku. Aku cuma ambil time muka ditumbuhi jerawat je. Dan Alhamdulillah aku pun dah tolong beberapa kawan aku yang ada masalah jerawat batu yang teruk, aku nampak sendiri kesan pada diorang, diorang happy, mynn pun happy!

So, my skincare just depend on this antibiotics, face wash, dan lotion pelembap muka. 3 benda ni saje. Dah tak payah nak percaya kat segala produk mengarut kat luar sana. Mynn pun dah tak heran dengan segala produk pemutih bagai. Because for me the most important is having a healthy skin and body.


**Ni lah favorite spot jerawat pasir aku tumbuh. Kalau sentuh dengan jari menggerutu gila. Whitehead pun bersepah kat hidung menceracak timbul. Nak picit satu hari pun tak habis. Tapi yang kat gambar ni tak teruk sangat jerawat aku, sikit-sikit je yang timbul. Before this lagi teruk dari ni.


**This is my face condition after several days taking antibiotics. Kalau sentuh dengan jari kulit tu rasa rata je. Redness+open pores jelah tak mampu nak hilangkan lagi.


**Dah mampu tersenyummm. Aku selfie ni semua guna camera biasa, bukan guna camera B612 atau 360 ye. No filter okayyyy.



**Muka lapikkan dengan foundation tipis, so hilanglah semua redness tu :)





But before that, untuk ambil antibiotik sama jenis macam yang aku ambil which is "Doxycycline" kena baca ni dulu sebagai panduan (harap-harap paham lah ye, malas nak translate kan huhu):




What is Doxycycline?
Doxycycline is a tetracycline antibiotic. It fights bacteria in the body.

Doxycycline is used to treat many different bacterial infections, such as acne, urinary tract infections, intestinal infections, eye infections, gonorrhea, chlamydia, periodontitis (gum diseases), etc.

Doxycycline is also used to treat blemishes, bumps, and acne-like lesions caused by rosacea. It will not treat facial redness caused by rosacea.

To make sure Doxycycline is safe for you, tell your doctor if you have:
  • liver disease
  • kidney disease
  • asthma or sulfite allergy
  • a history of increased pressure inside your skull
  • if you also take isotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret)
  • if you take seizure medicine (carbamazepine, phenobarbital, phenytoin), or a blood thinner (warfarin, coumadin, jantoven).

Do not use doxycycline if you are pregnant. It could harm the unborn baby or cause permanent tooth discoloration later in life. Tell your doctor right away if you become pregnant during treatment.
Doxycycline can make birth control pills less effective. Ask your doctor about using a non hormone method of birth control (such as a condom, diaphragm, spermicide) to prevent pregnancy while using doxycycline.
Doxycycline passes into breast milk and may affect bone and tooth development in a nursing baby. You should not breast-feed while you are taking this medicine.
Children should not use this medicine. Doxycycline can cause permanent yellowing or graying of the teeth in children younger than 8 years old.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Before aku habiskan entry ni, aku nak cerita sikit kenape aku pilih facewash Bio Essence dan pelembap muka Aiken ni. So far, this is the best product i've used. 

Kulit muka aku jenis combination, ada kawasan berminyak dan kawasan kering. If pakai facewash selain ini muka aku akan kering dan mengelupas. Nak senyum pun sakit, sebab kulit kering. Bio Essense ni mengandungi Bird's Nest, collagen, takde tightening-feel after cuci muka, ia akan minimize kan whitehead, dan melembapkan kulit. I will stick with this facewash forever! Harga dalam pasaran dalam RM25++ kot untuk yang new packaging tu. Yang ni masih old packaging.


Before keluar rumah aku akan pastikan pakai losyen pelembap ni dulu kat muka, then pakai foundation yang ada sun protection. Sebelum tidur pun aku bantai pakai pelembap ni sebab bila aku bangun pagi, kulit akan keluarkan minyak-minyak berlebihan, so dapatlah kurangkan penghasilan whitehead. Yang best pasal losyen ni dia oil-free water-based textured. Cepat meresap kat muka dan tak berminyak. Harga dia pun murah, tak sampai RM 10. 

#Tips
Ramai orang fikir dengan cara mencuci muka dah cukup untuk bersihkan kotoran dan mekap kat muka. Sesungguhnya anda salahhh. Disebabkan liang-liang pori aku terbuka, so nak kena jaga lebih sikit. Normally aku akan tanggalkan mekap guna wet tissues (pastikan yang alcohol free), dan titiskan sikit minyak Johnson baby oil tu kat wet tissue tu supaya mekap mudah nak tanggal. Dah clear semua baru cuci muka okay?

So, aku harap perkongsian aku ini dapat membantu adik-adik, kakak-kakak, dan abang-abang yang mengalami masalah jerawat yang teruk dan masih tidak menjumpai solusi untuk menghilangkannya. Let us have pimple-free skin from now YAYYY!!! Kalau ada sebarang pertanyaan tinggalkan kat komen box ye.

Salam sayang dari Mynn :)
Bye-bye...





Sunday, February 14, 2016

BANGKOK DAY 3 (Part 2): Tips membeli Jersey KW Thailand gred AAA, Asiatique Riverfront, Pratunam Night Market


*Mynn menggayakan jersi Arsenal dengan penuh keayuan!


So basically entry ni adalah untuk kaum lelaki dan aku yang menulis ni adalah seorang perempuan yang agak dungu pasal bola apetah lagi kelab-kelab bola dan jersi-jersinya. Harapnya segala apa yang aku tulis ni kalau bercanggah mohon dimaafkan. Huhu. Aku tak tahu apa-apa pasal barangan sukan dan apa yang aku tulis ni berdasarkan apa yang Syafiq beritahu pada aku jelah. Hehe

Ada terdapat satu area berdekatan National Stadium Bangkok yang mempunyai puluhan kedai yang menjual barangan sukan. Daripada yang original sehingga yang ciplak mengikut gred-gred dia ya. Tempat ni juga dipanggil syurga jersey yayyy!

Lemme guide if abam-abam nak kesini ya. Naik BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Sila pilih exit yang menghala ke stadium dan jalan kaki terus sehinggalah anda lalu di depan stadium. Jangan lupa ambil gambar kenangan depan stadium Bangkok. 



Lepas jumpa stadium ni jalan terus lagi sampai jumpa simpang 4 ya dan beloklah ke kiri. Jalan je sampai belakang dan nanti abam-abam mesti nampak punya deretan kedai-kedai sukan yang tersangatlah banyak. Adalah dalam 2-3 blok kedai tu memang semuaaaaa kedai sports dan jersi sahaja. Nasihat saya, survey lah harga dulu di setiap kedai.

Sikit penerangan mengenai Jersey KW Thailand:
Jersey KW Thailand dikategorikan sebagai JERSEY GRADE AAA adalah merupakan jersi asli buatan Thailand. Dari segi kualitinya, KW Thailand lebih baik kerana hampir serupa dengan Grade Ori. Standard ukuran adalah mengikut Europe which is S/M/XL (size L tak adhoooo) Jersey KW ini 97% menyerupai jersey ORIGINAL. Harga dia lebih murah berbanding jersey Grade Ori **Kejap gred AAA, kejap gred ori, kejap original, APE SEMUAAA NI! MYNN TAK FAHAMMM BLERRGHH

Pilihan kitorang kedai ni sebab jersi Arsenal Home Kit 2015/2016 yang Syafiq nak dijual dengan harga 300 baht sehelai for gred AAA (dalam RM34+-). Kalau kat Mesia normally orang jual dalam RM60-100++ so its consider cheap lah kat sini. Dan kalau anda beli more than 1pcs dapat lagi murahhh. 

*Sebaris ni semua kedai jersey. Kitorang masuk kedai signboard oren tu, Sport Center

 *Suasana dalam kedai. Kedai dia kecik-kecik je, tapi banyak barang.

*Aku join venture dengan auntie baju hijau tu. Duduk dan berhuhuhu tunggu laki shopping jersey




Hmm sebenarnya aku bosan kat kedai ni. Syafiq keep asking me jersi ni cantik tak, jersi tu cantik tak, which one prettier bla bla bla. Sesungguhnya aku tak tahu nak nilai kecantikan jersi tu macam mana. Huhu. Dan seumur hidup aku pun tak pernah membeli jersi bola (kesian mynn hmmm) So Syafiq just belikan aku jersi yang sama je macam dia. Kalau nak niaga jersi kat Mesia, bolehlah borong kat sini dan jual 2-3 kali ganda dari harga tu. Muehehe sure untung tapi rabak poket nak beli flight ticket.




*Bye-bye syurga jerseyyyy. Next time jumpa lagi ok?

*Rest sekejap masa nak jalan kaki semula ke BTS station. Penat-penat pun peluh tak keluar sebab Bangkok tengah sejuk. macam ada aircond everywhere. Muka sikit pun tak berkilat okayyy. I love Bangkok! #NoFilter #NoBeautyCamera



After shopping jersi we went back to hotel for resting before going out again to Asiatique Riverfront on evening. Before that singgah 7e dan beli aiskrim Milo ni, balik bilik aku pi letak aiskrim ni dalam peti sejuk tapi tak letak tempat freeze tu. Lalu aiskrim pun cair. Dah, nak bagitahu tu je. Balik mesiaa sampai sekarang aku tak nampak bayang aiskrim ni kat 7e. Benci!




ASIATIQUE THE RIVERFRONT


"Asiatique The Riverfront is a large open-air mall in BangkokThailand. It is situated in the former docks of the East Asiatic Company, and faces the Chao Phraya River and Charoen Krung Road. The complex opened in 2012 after extensive renovation of the site. operates as an open-air night market and is open daily from 17:00 to 24:00. It features 1,500 shops and stalls and 40 restaurants, most of which are housed in the former warehouses. Performing venues for the Joe Louis Traditional Thai Puppet Theatreand the Calypso Cabaret show are also located here, as well as Asiatique Sky, the tallest Ferris wheel in Bangkok at 60 metres (200 ft)" - Wikipedia


Cara untuk ke Asiatique Riverfront:
1) Naik BTS Skytrain dan turun di station Saphan Taksin, ambil exit 2 ke Sathorn Pier
2) Jalan kaki ikut je laluan tu sampai nampak Chao Phraya River tu dan mesti korang akan nampak signboard "To Asiatique"
3) Sila beratur untuk naik free shuttle boat ke Asiatique (kekerapan boat setiap 15-30minit)

*Kat deck menunggu. Sila beratur ye kawan-kawan...

Ada juga khidmat bot berbayar untuk ke Asiatique. Tapi dah ada yang free naik jelah yang free ye walaupun bersesak-sesak dalam bot tanpa life jacketnya. Seram woi naik bot ramai-ramai. Kalau tenggelam sia-sia hidup aku but i enjoyed the whole ride. Bukan selalu dapat naik bot. Feeling-feeling ala fisherman gitteww. Hehh

 *Dah nampak Asiatique dari jauh. Terujaaaaa ok!





Since Bangkok sedang dilanda winter luar biasa time tu, kat Asiatique sejuk dia lagilah berganda. Setiap kali angin bertiup, whooosshh nak terkucil aku! Lol. Anyway, Asiatique tu tempat shopping jugak but agak mahal. Bagi aku dan Syafiq tempat tu agak bosan. Nak naik ferris wheel satu kepala 300 baht, hmm mahalnyaaaa. So kitorang jalan-jalan cari halal food. Kat food section ada indian food halal, jalan-jalan lagi jumpa stall kecik jual kebab halal. So makan kebab jelah. 

*Makan kebab dengan dua orang budak hitam


Tak sampai 1 jam pun kat Asiatique tu, kitorang decide untuk balik. Reminder, last shuttle boat pukul 11 malam ye. Next place nak dituju.... 



PRATUNAM NIGHT MARKET


Tak suka pergi market ni! Buat aku penatttt sampai tahap nak give up my legs. Berkali jugak gaduh dengan Syafiq. Dia tu kaki panjang, langkah pun besar dan cepat. Aku ni kaki pendek, jalan terkedek-kedek. Naik BTS Skytrain turun di station Chit Lom then aku tak ingat apa-apa lagi dah. Masetu otak aku fikir sejuk dan penat je. Setelah ditipu berkali-kali oleh Syafiq "sekejap lagi sampai...dah dekat dahh" masalahnya tak sampai-sampai! Mase tu menyesal jugak kenapelah kami memilih untuk jalan kaki. Jauh gila kottt. Macam-macam ada jual kat market tu. Macam biasalah, kalau beli more than one baru dapat discount. 

*Style kat sini pergi pasar malam or shopping mall memang seret luggage. Mereka ni diantara yang shopping dalam kuatiti yang banyak, so senang kalau bawak luggage.


Nak balik ke hotel dari Pratunam market tu naik je taxi meter. Fares tak sampai 50 baht pun. Make sure before masuk taxi tanya dia guna meter atau tidak ye. Kalau driver tak nak guna meter, bye-bye je. Just wait for next taxi. 

Before going back to hotel, Syafiq ajak buat massage since kitorang punya kaki dah macam loose segala skru akibat berjalan satu hari. I totally lovessss this! I choose untuk buat Thai massage dan Syafiq buat foot massage. 250 baht untuk 1 jam. Before this kalau ke thai aku akan buat foot atau oil massage for relaxing. But kali ni aku try thai massage yang terkenal dengan kesakitannya sebab dia akan lipat-lipat badan engko macam ko tu sehelai baju. Kahkahh. But honestly bila badan betul-betul penat then kena lipat-lipat dan pijak-pijak badan akan jadi lega. But depend jugak pada orang yang mengurut tu. 

Tips: Pilih tukang urut yang berusia sikit macam makcik-makcik ke. Dorang urut lagi sedap (Nak extra sedap pilih pondan sebab dalam gemalainya ada kekerasan). Setiap kali makcik tu picit or lipat aku, dia akan tanya "okay haa?" berkali-kali (maybe takut aku sakit sangat ke kan, but instead aku menjawab "HARDER PLEASE...MORE HARDER..." huhu maklumlah badan tebal dan agak flexible:p

So, tamatlah kisah Day 3 yang teramatlah panjang. Total expenses for Day 3 for two person:

Breakfast : 120 baht
BTS Skytrain One-Day-pass : 280 baht
Hello Kitty House : 140 baht
Bought jersey : 970 baht
7 eleven : 100 baht
Kebab at Asiatique : 140 baht
Dinner : 100 baht
Bought Handbag at Pratunam : 190 baht
Taxi fare : 50 baht
Body Massage : 500 baht

Total loss Day 3 : THB 2590



Khap khun kaaaa kerana sudi baca coretanku yang berjela :)