Monday, June 13, 2016

Mentholatum BOTANICS : A week with Goodness of Nature!

Assalamualaikum & hello everyone! Salam Ramadhan al-Mubarak.

So Hari Raya Aidilfitri is coming, benda paling penting bagi Mynn selain baju raya, kasut raya, handbag raya adalah "MUKA RAYA"!!!

Muka adalah part yang paling penting semasa raya. Biasalah, raya nanti mesti jumpa ramai saudara-mara dan kawan-kawan. Seganlah kalau muka berkilat, berjerawat, kering & kusam. Tak guna pakai baju paling glamour siap berlabuci lip lap lip lap tapi part muka alahaiii macam jalan tak siap. Ehehehe ^^


So, bulan lepas Mynn ada isi online form untuk dapatkan free sample produk keluaran baru dari Mentholathum iaitu "BOTANICS Hydra Whitening Facewash" dan Alhamdulillah the sample arrived on my doorstep last week.



Hydra Whitening Face Wash
- Suitable for all skin type
- Contains Arbutin,an extract from natural Bearberry plant to help brighten and improve skin's radiance
- Contains Agave to retain skin moistures
- Skin tone will get even better

Since my current facewash is finished, so temporary I used this Botanics without any expectation (sekadar untuk bersihkan muka je) but the effect are surprisingly GOOD!

Okay, masalah kulit muka aku rumit sikit. Kulit aku berjerawat sikit, berminyak di T-zone, kulit kering di sekitar pipi, dan kusam. So kat bawah ni gambar muka aku masa pertama kali nak cuba facewash Botanics ni. Untuk makluman, Mynn ambil gambar ni guna camera biasa je, mode normal, & no filter ya!


**As you can see my skin memang oily dan walaupun kulit Mynn agak cerah, still nampak kusam :(


And a week using this facewash (sampai picit-picit pun tak keluar sebab dah habis huhuhu), I noticed there is changing on my skin face.

Firsttttt, my skin getting fairer!

Secondly, no more dry skin! Kalau pakai foundation nampak rata je, sebab takde kulit mengelupas.

Third, bahagian T-zone masih berminyak tapi tak banyak macam dulu. Kurang berkilat muka aku. Hihi ^^

Lastly, Botanics ni wangi. Suka bau diaaaa!


This is my latest photo. Walaupun tak mulus macam kulit Emma Maembong, tapi nampak lah bermaya sikit kulit aku. Tak pakai mekap pun takpe.

*my skin without makeup

*my skin condition with light bb cream application

So, after gaji aku pun ape lagi, serang Guardian store lah. Hehehe. Sebab kat Guardian je ada jual produk Botanics. So sesiapa yang ada masalah kulit, why dont you try this products? Try dulu baru tahuuuu. Ok sekian.

p/s: Sempena Ramadhan sales, untuk produk Mentholathum Botanics Facewash range bagi 100g cuma RM 10.38 je! Normal price RM 14.90. Sales sampai tarikh 16jun je okeyyyy. Pi Guardian cepat-cepat taw :)

Wednesday, March 23, 2016

Pengalaman temuduga untuk kursus pendidikan awal kanak-kanak KEMAS 2016 (SPAKK): Ujian kecerdasan & Ujian Lisan


So, masa bulan Januari yang lepas bff aku si Nana tu ajak aku apply untuk mohon kursus SPAKK. Konon nak jadi cikgu tabika lahh. Memang setiap awal tahun KEMAS memang ada buka permohonan so kepada yang berminat like jelah page KEMAS untuk info-info terbaru mengenai jawatan kosong ye.

Pada bulan Mac aku dapat invitation letter untuk menghadiri interview tersebut (tapi Nana tak dapat). Interview ni bukan untuk terus jadi cikgu tabika ye. Interview ini hanya untuk melayakkan kita menghadiri kursus pendidikan awal kanak-kanak selama 3 bulan dan sekaligus akan membuka ruang untuk menjadi cikgu tabika KEMAS.


So meh la aku cerita serba sedikit mengenai proses temuduga tu walaupun aku sebenarnye takde hati dah nak tulis pasal benda ni. Tapi takpelah, aku yakin pada masa akan datang jika ada calon yang terpilih untuk menghadiri temuduga ini, for sure dia akan google kan soalan-soalan yang bakal ditanya. So berterima kasihlah korang pada aku sebab share pengalaman aku ni. Huhu. Dan aku pun ada google jugak pengalaman orang-orang yang pernah hadir ke temuduga ini dan corak soalan lebih kurang sama setiap tahun. Maybe random juga soalan yang diberi. 


So pagi tu semasa pendaftaran korang akan ditimbang berat dan tinggi. Kat sini aku tak puas hati sebab abang tu ukur tinggi aku 155 cm! Aku rasa something wrong dengan alat pengukur tu. Tinggi aku 159 cm kot. Tetibe aku jadi katik pulak. Hmmphh.Then berat aku pulak x2 kg (saje tutup pangkal number tu, korang tekalah sendiri haha) Berat aku naik 2 kilo woi!

Pagi tu aku telah diuji dengan ketidakpuasan hati terhadap ketinggian aku. Yelah, nanti effect kat BMI aku lah kan sebab KEMAS ada ambil kira jugak BMI tu. Then after done registration mak aku datang bersama kuih dan air milo. Dia suruh makan dulu sebab 1st session pagi tu ada ujian kecerdasan. Dan aku diuji lagi dengan sorang makcik ni yang duduk sekali dengan kitorang. Dia datang pun teman anak dia untuk interview. Dia tanya aku ngajar tadika mana sekarang. Aku pun jawablah yang aku takde mengajar. Makcik tu macam terkejut. Mak aku pun explain lah aku memang tak pernah mengajar/tak pernah jadi cikgu tabika. Dulu pun belajar course Banking & Finance. Makcik tu sungguh-sungguh pelik terhadap aku. Dia cakap "macam mana awak boleh dapat yeee...anak makcik tu memang dulu belajar bahagian pendidikan kanak-kanak kat kolej melaka, sekarang dia memang kerja jadi cikgu tadika swasta di Parit Raja...". Hmm time tu rasa macam nak sembur je air milo kat muka makcik tu. Aku pun start la bersyarah dengan hormatnya kat muka makcik tu

"Tak semestinya takde background childhood education tak boleh apply. Sebab kalau lulus interview ni akan masuk kursus 3 bulan untuk belajar semula. Even anak makcik ada belajar pasal tu 3 tahun, kalau lulus pun akan belajar semula. Ramai je yang takde background childhood edu dapat interview ni..."

Then aku malas nak layan makcik tu dan fokus makan. Dia siap eksyen dengan mak aku anak dia 6 orang semua dah kerja bagus dan sudah berkahwin. "Sekarang saya dok rumah jelah merasa duit anak-anak..." Menurut dia cuma tinggal anak bongsu dia tu jelah (yang datang interview tu) masih belum kahwin dan mencari kerja yang betul-betul bagus. Siap cakap "Anak-anak saya dulu lepas universiti Alhamdulillah la semua senang dapat kerja, lepastu kawen..awak kerja mana? Kilang ye?" Makcik tu tanya aku pulak. Aku pun angguk jelah malas nak layan. Mungkin ada cop kot kat dahi aku "PEKERJA KILANG" Dia boleh cakap depan aku dan mak aku anak-anak dia semua tak mahu kerja kilang. Semua kerja pejabat. Dia tak tahu ke aku pun kerja pejabat jugak walaupun position kerani jek kat kilang tu! Sah makcik ni jenis yang duduk kat ceruk kampung pedalaman, then jenis eksyen mulut kepohchi cerita kat satu kampung anak-anak keje bagus. Pagi-pagi dah buat mood aku spoil. Aku pesan kat mak aku jangan kawan dengan makcik tu. Pi lepak dengan makcik lain. Then aku pun terus berlalu untuk sesi Ujian Kecerdasan.

Ujian kecerdasan tu memerlukan kita untuk lari sejauh 2km. Ada tempat yang kena lari keliling padang. Tapi kat tempat aku interview tu kena lari atas track 200m secara ulang alik dalam masa 10 minit. Nasihat aku rileks-rileks sudah. Lari je ala kadar slow-slow macam jogging. Ini aku tengok dorang bersungguh masa start nak lari, siap pecut woi. Tertanya-tanya jugak aku ni interview untuk olahraga ke. Hmm. Aku yang berpunggung tebal ni jauh ketinggalan masa wisel ditiup. Aku simpan tenaga sikit, then masa dorang dah pancit tu aku masih lagi mampu berjogging. Alhamdulillah aku dapat lari ulang alik sebanyak 11 kali bersamaan 2.2km. Whoahh bangga hakakkk!!!

Then next session adalah Ujian Lisan. Kita akan masuk ke bilik interview 3 orang sekaligus. Perghh gugup dia macam nak pecah kerusi aku duduk tu akibat degupan jantung yang teramat ganas **Jantung engko kat punggung ke mynn??** Gigih aku study pasal KEMAS, korang tahu apa dia tanya?

1) Perkenalkan diri - Nama, umur, status, latar belakang keluarga, pendidikan, pekerjaan. Terangkan secara ringkas je.
2) Bacakan doa masuk tandas - Dia aju soalan ni kat 1st candidate, dia tak dapat jawab then pass ke 2nd candidate. Masa tu aku dah nebess dan berdoa banyak-banyak hope 2nd candidate tu tahu so aku bolehla terlepas dari soalan tu. Malangnya dia pun tak tahu. Aku pun manalah ingat doa masuk tandas HAHAHA so aku jawab je jujur aku tak ingat. Tapi aku rasa soalan ni just untuk mukadimah je kottt. Untuk pemanasan or nak saiko sikit biar kasi kitorang stress.
3) Apa itu NKRA dan apa yang anda faham? - Guess what? Kitorang tiga orang semua tak dapat jawab HAHAHA. Aku bantai cakap ia sebuah badan kerajaan. Then aku senyap sebab no idea. Panel tu tanya "are you sure?" maka aku jawablah "NOT SURE...saya pernah dengar NKRA tu tapi tak tahu lah encikk.." whoahh polos gittew cara aku jawab. Jujur tak tahu.
4) Kenapa kerajaan perlu mengambil anda sebagai guru tabika? - Soalan ni senang je. Bantai jelah jawab aku seorang yang berdedikasi dan akan mencuba sehabis baik jika diberi peluang untuk mengikuti kursus tu.

Ni jelah yang dia tanya. Aku agak tidak berpuas hati la dengan sesi temuduga tu. Pasal KEMAS sikit pun dia takde tanya. Sedih gila bila keluar dari bilik interview tu kakak yang masuk sama dengan aku tu cakap "confirm tak dapat ni..". Whoahh sedihnya tuhan je yang tahuuu. Hanya mengharap kepada miracle je.

Ada jugak borak-borak dengan candidate lain bertanya tentang sesi diorang. Soalan apa yang ditanya, rupanya agak random. Tak semua orang dia tanya pasal NKRA tu. Hishh geram je aku. Banyak-banyak orang kenape lah engko tanya benda tu kat aku. Kat bawah ni list-list soalan yang diaju kepada candidate lain:

- Doa makan/doa selepas makan (bersama terjemahan), doa ibu bapa, tasbih kifarah, doa qunut, surah-surah lazim, etc. Sebab modul baru KEMAS ada modul pendidikan islam/fardu ain. So interview KEMAS kali ni more to Islamic lah. And then kalau korang baca doa-doa tu make sure berlagu ye. Jangan laju je macam keretapi.
- Mock teaching. Korang kena acah-acah mengajar kat 2 orang kawan korang tu. So bagilah kerjasama tak pun kalau engko jahat ko buat bodoh je tak payah bagi apa-apa reaksi kalau kawan korang tengah teaching HAHAHA
- Panel akan bagi buku cerita bahasa inggeris, korang dikehendaki buat story-telling. Trick untuk part ini, korang janganlah baca jee macam buat bedtime story tu. Korang ceritakan semula dalam bahasa melayu dan sampaikan dengan cara yang menarik. Anggap panel tu kanak-kanak ye.
- Nyanyikan lagu kanak-kanak yang berbahasa inggeris. Alahh semua orang tahu lagu twinkle twinkle little star tu kannn. Nyanyi jelah sambil goyang-goyang badan.
- Isu semasa. Elakkan cerita berkenaan politik. Aku dah prepare awal-awal masetu kalau dia tanya apa isu semasa, aku akan jawab berkenaan fenomena el nino.
- Soalan berkenaan pemerintahan DS Najib, panel cuma bertanya kita BERSETUJU atau TIDAK BERSETUJU. Senang je kann. Lepastu korang akan ditanya pula "berikan sebab kenapa anda bersetuju/tidak bersetuju" HAHAHAHA padan muka korang. Masaklahh nak menjawabbb
- Visi KEMAS. Kacang jeee. Nadi kepada pembangunan luar bandar.
- Apa pandangan anda berkenaan kes rasuah? Bagi pandangan saya, kes rasuah ni sampai bila-bila pun takkan pernah hilang. Alhamdulillah, pegawai-pegawai SPRM tu semua adelah kerja. Kalau tak dorang goyang kaki je makan gaji buta. Hiks!


Ni jelah antara soalan-soalan yang aku tahu dari candidate lain. Soalan memang random. So korang kena well prepare lah. Dibuatnya kena soalan yang korang tak tahu, berhuhuhu lahhh. Aku rasa memang aku tak lepas interview tu. Yelahh, dua soalan kot kantoi langsung tak dapat jawab. Pfftt. Takpelah, hadir temuduga sekadar untuk pengalaman.


P/s: Korang buatlah sehabis baik untuk interview ni, last-last yang akan dipilih calon yang ada kabel je dengan orang dalam. HAHAHAHA saje nak patahkan semangat korang kbai!


Friday, February 19, 2016

BANGKOK DAY LAST: Halal Thai Food in Sukhumvit, Jim Thompson House, Bus to DMK Airport

Klik sini untuk BANGKOK DAY 1
Klik sini untuk BANGKOK DAY 2
Klik sini untuk BANGKOK DAY 3 (PART 1)
Klik sini untuk BANGKOK DAY 3 (PART 2)

Hmm...malas betul nak habiskan cerita pasal Bangkok ni. Tapi aku akan gagahkan jua sebab aku nak total up expenses dari Day 1 sampai Day Last ni. So, hari last adalah hari yang paling menyedihkan. Kalau sebelum ni setiap kali pergi obersiii, hari kedua je aku dah terasa tak betah dan rasa macam nak balik Mesiaaa jugak time tu. Tapi trip ke Bangkok kali ni membuatkan aku rasa TAK NAK BALIKKKK. Si Syafiq pun macam tu. Dia pi marah aku kenapa pilih untuk stay Bangkok 4h3m saje. Why not semingguuu....Okay sayang, after this kalau kita datang Bangkok lagi kita stay 2 minggu terus okay? Tawaf semua shopping mall night market okay?


Sepanjang berada di Bangkok, dari first day dok bantai baryani/indian food je. Bosan gile. Terminal 21 tu dah macam second home sebab mostly memang makan situ je. 7e pulak dah macam 3rd home, keluar masuk beli susu Meiji dan kerepek kentang Lays. Promo masa tu 30 baht untuk 2 bungkus kerepek kentang Lays. Borong kerepek kentang yayy dappp gile


*Lays extra BBQ flavor pilihan sayaaa. Selpie ciked!



USMAN THAI MUSLIM FOOD


Setelah memujuk cik abam bahawa Mynn mengidam nak makan tomyam, awal pagi dalam pukul 10 kitorang pergilah ke Usman Thai Muslim Food Restaurant. Kedai makan ni memang femes dikalangan orang kita. Lokasi dia di Sukhumvit Soi 22, meanwhile my hotel terletak dia Soi 19, so tak jauh lahh (Soi tu maknanya "jalan" atau "lorong"). Naik je taxi dari hotel, cakap nak ke "Soi 22, Usman Halal Food" mostly dorang tahu (fares shud not more than 50 baht). Kalau naik BTS Skytrain sila turun di station PhromPhong, ambil exit 6, naiklah tuk-tuk ke untuk ke restaurant (kalau jalan kaki jauh jugak). As landmark, restoran ni betul-betul bersebelahan Imperial Queen's Park Hotel. Open from 10am until 10pm, tutup setiap Jumaat ye. Dan Usman ni jugak ada sediakan hostel, price range per night start dari 350 baht hingga 850 baht. Yang penting muslim friendly. Nak info lanjut tentang hostel dia bolehla contact melalui laman Facebook dia Usman Thai Muslim Food & Hostel.

*Kedai makan dia belah kiri, signboard kuning terang tu haa, kena jalan masuk lorong tu kedalam sikit. Sungguh tak berkenan mynn dengan wayar berselirat kat thai. Sakit mata tengok!



*Restaurant dia kecik je.


 *Last day kat thailand katekooo, haruslah order Thai Ice Milk Tea! 45 baht segelas.

*Heart-shaped rice OMGGG teruja



Kitorang ambik set yang untuk 2 orang makan, harga 300 baht tidak termasuk air ye. Ada steamed rice, Tomyam Koong, dan Fried Squid with Garlic. I totally lovesssss their food. Sedap sangat especially Fried Squid with Garlic tu. Tomyam dia pun pedas, banyak isi. Syafiq siap beli Usman Tomyam Paste 6 tin, tapi masa kat DMK Airport tak lepas immigration check, dorang nak buang tomyam paste tu dalam tong sampah. Tapi setelah pujuk merayu dorang cuma kasi bawak 1 tin je, yang lain tetap dimasukkan ke dalam tong sampah. Tsk tsk. Dah rugi. Satu tin tomyam paste tu berharga 80 baht. Tomyam paste tu dia buat sendiri okayyy, original recipe!

After done eating, we went back to hotel untuk packing stuff dan check out on noon. Since our flight are on night, so masa yang ada tu bolehla habiskan dengan jalan-jalan dulu. Tapi takkan nak berjalan sambil menyeret luggage? So, plannya macam ni:

-Naik BTS Skytrain dan turun di station National Stadium
-Jalan masuk ke MBK Center, cari lif, dan pergi ke Level 6
-Keluar dari lif, mesti terus nampak "Bag Deposit" counter.
-Simpan beg & luggage kat situ. Its FREE okayyy. FREEEE
-Masa operasi tempat simpan beg tu dari 11am sampai 9pm.


*Cr to owner. Ni lah tempat simpan beg free tu.



JIM THOMPSON HOUSE MUSEUM


So, untuk kill time aku ajaklah Syafiq untuk ke Jim Thompson House Museum. Meh la aku cite sikit Jim Thompson tu sape. Dia ni merupakan seorang bisnesman dari America yang dihantar ke Bangkok atas urusan kerja lalu jatuh cinta dengan keunikan dan culture Thailand. Dia ambil keputusan untuk bina rumah di Thailand sekitar tahun 1940s mengikut senibina Thai-house dan ada part-part interior dia yang dia masih kekalkan budaya barat nya. Dia kumpul segala patung Buddha, koleksi-koleksi barangan antik, artifak, pinggan mangkuk seramik etc. Dia juga membuka kilang kain sutera thai untuk didagangkan pada waktu itu. Dan pada tahun 1967, Jim Thompson telah pergi bercuti di Cameron Highland, Pahang dan MENGHILANGKAN DIRI!!! Sehingga sekarang misteri kehilangannya di Cameron masih tidak diketahui. So, rumah yang dibina di Thailand tu diambil alih dan dijaga oleh The James H.W. Thompson Foundation dan dijadikan tarikan pelancong.

Cara nak ke Jim Thompson House (JTH) ni kalau korang naik BTS, turun di station National Stadium dan ambil exit 1, bila dah turun escalator pergi ke arah belakang untuk ke Soi Kasem San 2. Don't worry lahh, ada je signboard tunjuk arah jalan ke JTH. Nanti korang akan jalan kat kawasan-kawasan perumahan, kawasan kondominium. Betapa bersyukurnya waktu tu Bangkok mengalami winter. Kalau tak berlecak jugak ketiak berpeluh sebab adalah dalam 6-8 minit berjalan untuk sampai ke sana. 



*Kat entrance dia.

Untuk dewasa, bayaran yang dikenakan 150 baht seorang. Masa beli tiket tu dia akan tanya kita nak guna guide dalam bahasa apa. Ada Thai, English dan Chinese speaker. Kita tak dibenarkan untuk jalan sendiri ye dalam tu, memang kena ada guide. Tapi sementara menunggu turn untuk masuk JTH tu, boleh je nak jalan sekitar JTH tu, selfie time ghaissss

*Awek-awek thai ni tunjuk demo pembuatan silk.

 *Muka terlebih nur cahaya puleksss...


Lets enter the garden yaww
But i think the garden biasa je. My father can make prettier garden than this!

While enter the house, camera is not allowed to bring. So memang kena tinggal dalam locker yang disediakan. Masa dalam rumah tu, memang kena well-behave habis lahh, since rumah tu rumah atas, derap langkah pun tak boleh ganas-ganas, nanti rumah bergegar. So kita ikut jelah gadis thai yang bakal guide kita tu, dia akan bagi penerangan di setiap section. Malangnya aku tak mampu nak paham english diaaaa. Sebab slang thai dia pekat sangat. Cakap english tapi bunyi macam thai i was like HEOLLL KAU CAKAP APE NI POMPUANNN?! Dah la dia cakap laju gila, macam keretapi. Jeles je akuuuu tengok guide yang lain, dorang cakap sebutir demi sebutir. Barulah hakakkk mampu nak paham. Hmmphh

Sepanjang tour kat JTH tu, i dun really like the environment. Bcz theres so much statue collection yang agak creepy. Ada beberapa patung batu takde kepala, takde tangan, gambar-gambar pelik. Haishh senang cerita aku memang tak suka museum lah. Lagipun terlalu banyak koleksi patung Buddha dia, dan i think each of them menyimpan pelbagai history dan misteri. Perasaan seram sejuk dan sayu aku rasa sepanjang ada dalam rumah tu. But one thing impressed me, senibina rumah tu memang cantik. My favorite part dia punya ruang tamu  ni...

*Ruang tamu open-air. Mesti syok lepak sambil ambik angin.



After finish the tour we're going back to MBK Mall. window shopping sat, dan minum-minum. Aku perhati tempat ni tak berapa best untuk shopping. Sebab macam lagi mahal. Ke sebab duit dah tinggal sikit? LOL. Ada satu level tu semua jual barangan kemas. Aduhhh....bling-bling bijik mata. 

 *Minum kat dunkin donut, nahh setepek muka Donat Mynn!

*Mine Honeydew, sedappppp!



AIRPORT BUS

Dalam pukul 5 petang we decide untuk gerak ke DMK Airport. Ambil luggage dulu kat level 6, then proceed ke BTS Skytrain. Dari station National Stadium kita kena ke station MoChit (jangan lupa buat interchange di Siam ye, ambil line "To Mochit"). Dah sampai station MoChit nanti sila ambil exit 3, turun escalator nanti nampak bus stop. Tunggu jelah sampai bas A1 atau A2 sampai. Fares ke DMK Airport 30 baht per person. Ride dalam 1 hour kot, depends on traffic. 


*Bye-bye Bangkokkkk. Next time i come again ya with a lottttt THB!



Total expenses for two person on Day Last:

Taxi fares : 100 baht (hotel-usman-hotel)
Brunch at Usman : 870 baht (include Tomyam paste 6 cans)
BTS Asok to National Stadium : 62 baht
Jim Thompson House ticket : 300 baht
7e : 60 baht
Dunkin Donut : 70 baht 
BTS National Stadium to BTS MoChit : 42 baht
Airport Bus fare : 60 baht
Tuna Subway : 200 baht
Buy medicine : 72 baht

Total Loss: THB 1836 

_____________________________


EXPENSES SUMMARY FOR BANGKOK TRIP:

Flight ticket: RM 1200 (bought twice)
Hotel: RM 450
Total loss Day 1: THB 837 (RM 97)
Total loss Day 2: THB 1894 (RM 229)
Total loss Day 3: THB 2590 (RM 312)
Total loss Day 4: THB 1836 (RM 221)

**Masa tukar duit RM ke THB dapat rate RM12.05=THB100.

TOTAL EXPENSES: RM 2509.00 (for two person)


*Flight balik dari Bangkok ambil time malam, make sure dok kat tepi tingkap. View Bangkok time malam sangattttt cantik kalau tengok dari atas. Macam kilauan jutaan emas. SERIOUSLY TERUJA GHAISSS



P/s: I think Bangkok is strategic place if you want to start to learn how to travelling since they have various place to visit, i mean EASY ACCESS via any kind of public transport. Go try huhh. Khap khun kap :)












Monday, February 15, 2016

AWASSS....! ENTRY INI BAKAL TUTUP PERIUK NASI AKAK JUAL PRODUK HILANGKAN JERAWAT!



Hai semuaaaaa! Disebabkan mynn mempunyai terlalu banyak masa lapang, post kali ni aku nak share kat korang sikit cara-cara aku deal dengan masalah kulit muka aku. So basically entry ni khas untuk yang ada masalah JERAWAT. Tak kisah lah jerawat korang jenis yang macam mana. Kalau kat muka aku ni yang sekian lama bertapak adalah combo jerawat pasir+whitehead+open pores yang tersangat banyak! 3in1 gittewww. Bila aku cakap muka aku ada jerawat orang akan cakap "EH, AKU TENGOK MUKA KAU BERSIH JE...MANA ADA JERAWAT" Okay yang cakap macam tu yang pandang aku dari jauh. Dari jauh memang muka aku nampak flawless tapi cuba tengok dekat-dekat OMFG FLOOR-LESS chuolls! Macam lantai menggerutu *nangis* 

Dari zaman sekolah menengah lagi memang kulit muka aku bermasalah. Tapi time zaman belajar di Poli, bertambah-tambah teruk. Pipi dan dahi aku bersih je, yang bermasalah kawasan hidung, kawasan pipi bawah mata, bawah hidung, dan bawah dagu. Kalau time hari panas, kawasan tu je yang merah dan berminyak. Malu wehh. Pernah jugak diejek dengan kawan lelaki "MUKA KAU MACAM KERTAS PASIR" *pehh rasa macam kena panah petir* Ada jugak yang tanya "MUKA KAU KENA RUAM KE" woi ni bukan ruam lahh, ni JERAWAT PASIR!!! **nangis**


Sebelum aku nak cerita macam mana aku clearkan jerawat kat muka aku, marilah aku ceritakan pengalaman aku sepanjang mencuba pelbagai jenis produk MENIPU. Aku pernah pergi ke spa, since muka aku ni hanya ditumbuhi jerawat sekitar hidung, akak tu cakap aku ni ada masalah jerawat yang berpunca dari resdung. So setelah dipujuk aku yang masih bersekolah waktu tu pun ambillah pakej rawatan muka 5kali, tak ingat harga dia berapa maybe dalam RM250+ (Dah la bayar guna duit biasiswa kekeke). Itu belum campur produk yang aku beli tu. Rawatan resdung dia setakat yang asapkan muka tu je, then buat facial yang teramatlah menyakitkan. Dia picit segala jerawat dan whitehead, sampai lebam-lebam muka aku tsk tsk. Sebab dah bayar mahal kan, so terpaksa lah bersakit-sakit untuk habiskan rawatan sampai 5 kali. Agak berkesan lah rawatan muka kat spa tu dan waktu tu akak tu suruh aku pakai produk Citra Ayu. 


*Ni lah produknya untuk set hilangkan jerawat.

TAPI.........!!!!!! Produk ni hanya mampu hilangkan jerawat dalam jangka masa pendek je. Bila mana kau stop gunakannya, jerawat yang naik tu lagi berganda banyak dari sebelumnya. Menyesal aku pakai produk ni. Krim malam dia pula buat muka kita mengelupas teruk. Time tu bangga lah kononnya muka putih sekejap. Long-term effect produk macam ni lagi bahaya rupanya. So inilah produk pertama aku, yang mengakibatkan jerawat aku hilang dan kembali semula dengan lebih teruk tsk tsk :'(

After that bermacam-macam produk aku try, tiap kali masuk Guardian/Watsons, nampak produk "anti-jerawat" kita kasi cuba itu produkkkkk. Beli, pakai, tak berkesan! Beli lagi yang lain, try lagi, tak berkesan, dan seterusnya begitulahhh. Aku rasa 30% daripada duit PTPTN aku habis untuk beli produk muka. Bukan setakat produk, tonyoh bawang putih kat muka pun aku pernah buat. Mak aku pernah jugak belikan sabun susu kambing, suruh aku pakai sabun tu je untuk cuci muka, alahaii sama je muka aku macam kambing. Kambing lagi mulus muka dia dari aku. Sabun beras, sabun betik, minum air aura white, minum soy collagen, itu semua aku dah cuba. Pil resdung pun dah bermacam aku telan, mostly pil tu hilangkan gatal-gatal je. Bedak sejuk pun pernah pakai, mak aku suruh tepek tiap-tiap malam. Kalau aku ingat betapa desperatenya time tu nak hilangkan jerawat. Kesian mak aku, dia pun turut sama cari ikhtiar untuk tolong aku. Thanks mak walaupun semua cara tu tak berkesan. Jerawat kat muka ni sama degil dengan anak mak. Huhu

Kalau diingat masa tu, bila musim jerawat tengah ranum, member-member ajak keluar time siang memang mostly aku akan tolak. Sebab malu nanti dorang nampak jerawat aku merah-merah dan berminyak kalau kena panas. Kawan lelaki ajak keluar pun aku tolak, segan nanti dia tengok jerawat aku. Ambil gambar pun kena dari jauh, so muka aku akan nampak licin je. Self-confident memang low habis. Ada jugak orang yang cakap, tunggu je sampai umur 25, nanti clear lah semua jerawat tu. Masalahnya ko tahu tak diantara umur 20-25 tu lah time tengah market gila, time paling sesuaiiii untuk tonjol diri, cari jodoh. Kalau muka penuh jerawat, macam mana abam-abam nak ngorat?

Masa lepas grad, aku kerja cashier kat Yong Peng, aku kenal dengan sorang gadis comel molek bernama Pyka (bukan nama sebenar), dia kerja kat situ jugak. Masalah kulit muka dia lagi teruk sebab jerawat dia jenis besar-besar, orang panggil jerawat batu. Masa mula-mula dia masuk kerja, jerawat dia teruk gila. Then lama-lama aku perasan jerawat dia start hilang, redness kat muka pun makin berkurang, so aku tanyalah dia pakai produk apaaaaaa. Pyka cakap "kita tak pakai produk, makan ubat doktor bagi je".

GOTCHAAA...pernah tak kita terfikir untuk jumpa doktor tentang masalah jerawat kita? Tak pernah kan? Pikir nak beli produkkkkkk aje. Tapi tak semua doktor kat klinik tu dia pakar kulit. So setelah menemuramah si Pyka klinik mana dia pergi, so aku pun pergi lah kat Klinik Pantai kat Yong Peng tu. Kat board depan klinik tu memang ada tulis rawatan-rawatan yang disediakan dan ada state "Pakar Masalah Kulit". Yes, I'm on the right place :)

P/s: I think semua Klinik Pantai ada doktor pakar kulit. Just try je pergi mana-mana klinik tu okay? 

Jumpa doktor, dia akan tengok condition muka kita, dia akan tanya kita ada alergik ubat jenis apa, dia akan nasihat jangan makan oily food sangat bla bla bla. Then doctor akan bagi kita pil antibiotik selama 1 bulan, beserta ubat gel untuk disapu dimuka. Bayaran hampir RM100 jugak, tapi berbaloi. Since aku pun dah give up on any useless product yang kat pasaran sekarang ni. TESTIMONI SEMUA MENIPU. Sometimes kelakar betul cara dorang nak tipu customer. Gambar BEFORE muka macam belacan, gambar AFTER muka putih gebu macam yogurt amik gambar MUKA MENGHADAP CAHAYA THEN PAKAI CAMERA 360/BEAUTY CAMERA. Gambar testimoni SAMPAHH okayyy. **sorry hakakk tercarutss pulekk

Alhamdulillah after aku ambil antibiotik tu tak sampai 2 minggu, muka aku dah clear dahhh. No more jerawat. Sometimes bila datang bulan adelah seketul dua yang singgah tapi tak mengapa sebab bila ada jerawat itu tandanya kita MUDA lagi. After aku habiskan antibiotik tu selama sebulan, aku follow up semula dengan doktor, then doctor kata dah tak perlu ambil antibiotik tu lagi. Ambil ketika perlu saje (time period memang muka aku naik jerawat, so time period jelah aku makan pil tu 2-3 hari then stop). Until now, ubat tu masih ada lagi dalam simpanan aku. Aku cuma ambil time muka ditumbuhi jerawat je. Dan Alhamdulillah aku pun dah tolong beberapa kawan aku yang ada masalah jerawat batu yang teruk, aku nampak sendiri kesan pada diorang, diorang happy, mynn pun happy!

So, my skincare just depend on this antibiotics, face wash, dan lotion pelembap muka. 3 benda ni saje. Dah tak payah nak percaya kat segala produk mengarut kat luar sana. Mynn pun dah tak heran dengan segala produk pemutih bagai. Because for me the most important is having a healthy skin and body.


**Ni lah favorite spot jerawat pasir aku tumbuh. Kalau sentuh dengan jari menggerutu gila. Whitehead pun bersepah kat hidung menceracak timbul. Nak picit satu hari pun tak habis. Tapi yang kat gambar ni tak teruk sangat jerawat aku, sikit-sikit je yang timbul. Before this lagi teruk dari ni.


**This is my face condition after several days taking antibiotics. Kalau sentuh dengan jari kulit tu rasa rata je. Redness+open pores jelah tak mampu nak hilangkan lagi.


**Dah mampu tersenyummm. Aku selfie ni semua guna camera biasa, bukan guna camera B612 atau 360 ye. No filter okayyyy.



**Muka lapikkan dengan foundation tipis, so hilanglah semua redness tu :)





But before that, untuk ambil antibiotik sama jenis macam yang aku ambil which is "Doxycycline" kena baca ni dulu sebagai panduan (harap-harap paham lah ye, malas nak translate kan huhu):




What is Doxycycline?
Doxycycline is a tetracycline antibiotic. It fights bacteria in the body.

Doxycycline is used to treat many different bacterial infections, such as acne, urinary tract infections, intestinal infections, eye infections, gonorrhea, chlamydia, periodontitis (gum diseases), etc.

Doxycycline is also used to treat blemishes, bumps, and acne-like lesions caused by rosacea. It will not treat facial redness caused by rosacea.

To make sure Doxycycline is safe for you, tell your doctor if you have:
  • liver disease
  • kidney disease
  • asthma or sulfite allergy
  • a history of increased pressure inside your skull
  • if you also take isotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret)
  • if you take seizure medicine (carbamazepine, phenobarbital, phenytoin), or a blood thinner (warfarin, coumadin, jantoven).

Do not use doxycycline if you are pregnant. It could harm the unborn baby or cause permanent tooth discoloration later in life. Tell your doctor right away if you become pregnant during treatment.
Doxycycline can make birth control pills less effective. Ask your doctor about using a non hormone method of birth control (such as a condom, diaphragm, spermicide) to prevent pregnancy while using doxycycline.
Doxycycline passes into breast milk and may affect bone and tooth development in a nursing baby. You should not breast-feed while you are taking this medicine.
Children should not use this medicine. Doxycycline can cause permanent yellowing or graying of the teeth in children younger than 8 years old.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Before aku habiskan entry ni, aku nak cerita sikit kenape aku pilih facewash Bio Essence dan pelembap muka Aiken ni. So far, this is the best product i've used. 

Kulit muka aku jenis combination, ada kawasan berminyak dan kawasan kering. If pakai facewash selain ini muka aku akan kering dan mengelupas. Nak senyum pun sakit, sebab kulit kering. Bio Essense ni mengandungi Bird's Nest, collagen, takde tightening-feel after cuci muka, ia akan minimize kan whitehead, dan melembapkan kulit. I will stick with this facewash forever! Harga dalam pasaran dalam RM25++ kot untuk yang new packaging tu. Yang ni masih old packaging.


Before keluar rumah aku akan pastikan pakai losyen pelembap ni dulu kat muka, then pakai foundation yang ada sun protection. Sebelum tidur pun aku bantai pakai pelembap ni sebab bila aku bangun pagi, kulit akan keluarkan minyak-minyak berlebihan, so dapatlah kurangkan penghasilan whitehead. Yang best pasal losyen ni dia oil-free water-based textured. Cepat meresap kat muka dan tak berminyak. Harga dia pun murah, tak sampai RM 10. 

#Tips
Ramai orang fikir dengan cara mencuci muka dah cukup untuk bersihkan kotoran dan mekap kat muka. Sesungguhnya anda salahhh. Disebabkan liang-liang pori aku terbuka, so nak kena jaga lebih sikit. Normally aku akan tanggalkan mekap guna wet tissues (pastikan yang alcohol free), dan titiskan sikit minyak Johnson baby oil tu kat wet tissue tu supaya mekap mudah nak tanggal. Dah clear semua baru cuci muka okay?

So, aku harap perkongsian aku ini dapat membantu adik-adik, kakak-kakak, dan abang-abang yang mengalami masalah jerawat yang teruk dan masih tidak menjumpai solusi untuk menghilangkannya. Let us have pimple-free skin from now YAYYY!!! Kalau ada sebarang pertanyaan tinggalkan kat komen box ye.

Salam sayang dari Mynn :)
Bye-bye...